De maniac : roman

De maniac : roman
Besprekingen
Benjamín Labatut duikt in het leven van atoombom-genie John von Neumann -De gewetenloze gek met de vinger op de rode knop
De Maniac vertelt het verhaal van wiskundige John von Neumann, die hielp de atoombom te ontwikkelen. En daar níét van wakker lag.
Wie de film Oppenheimer intrigerend en verontrustend vond, zal vast ook veel plezier beleven aan de nieuwste, uitstekende roman van de Chileense schrijver Benjamín Labatut. De Maniac gaat over de Hongaarse Amerikaan John von Neumann, een geniale wiskundige die, net als Robert Oppenheimer, meewerkte aan het ontwikkelen van de atoombom.
Oppenheimer en Von Neumann zijn allebei ideale personages voor fictie over gevaarlijke, potentieel ontwrichtende wetenschap en hoe lastig het is om daar nog op een ethisch verantwoorde manier mee om te gaan. Zowel in de film over Oppenheimer als in de roman over Von Neumann wordt enthousiast gespeeld met wat ze in de 19de eeuw de esthetiek van 'het sublieme' noemden: met de schoonheid van het angstaanjagende, het onvoorstelbare, het ondenkbare. In de film zijn dat de beelden van kernexplosies, in de roman beschrijvingen daarvan, maar ook wetenschappelijke fantasieën, over het vernietigen van al het leven en over apparaten en compute…Lees verder
Die andere vader van de atoombom
Benjamín Labatut brengt wetenschapper John von Neumann (niet helemaal) tot leven in een verhaal over wiskunde, waterstofbommen en waanzin.
De laatste tijd is het voornamelijk J. Robert Oppenheimer die met alle aandacht gaat lopen als de 'vader van de atoombom', maar de eerste kernwapens kenden vele ouders (van wie nog steeds vooral de mannen herdacht worden). Een van hen heette John von Neumann en die Hongaars-Amerikaanse wiskundige en computerwetenschapper staat centraal in Benjamín Labatuts nieuwe roman.
Von Neumann heeft nooit aan het hoofd van het Manhattanproject gestaan, maar hij berekende wel de optimale ontploffings- hoogte voor de bommen op Hiroshima en Nagasaki. Hij bedacht ook, nadat hij in 1933 naar Amerika was uitgeweken, de MAD-doctrine, de militaire strategie van de wederzijdse gegarandeerde vernietiging.
Toch is Von Neumann niet de 'MANIAC' uit de titel. Dat acroniem staat voor Mathematical Analyzer, Numerical Integrator And Computer Model, een door Von Neumann ontworpen computer waarmee op Los Alamos de thermonucleaire berekeningen voor de waterstofbom werden gemaakt. Omdat het gi…Lees verder
Benjamín Labatut
'De MANIAC' is de vierde roman van Benjamín Labatut, die pas met zijn derde ook buiten het eigen taalgebied furore begon te maken. Net zoals in de briljante voorganger 'Het blinde licht' laat de Chileen zien dat de werkelijkheid vaak gekker is dan fictie. Centraal staat John von Neumann (1903-1957), de Hongaars-Amerikaanse pionier in wiskunde en kwantumfysica. Via licht gefictionaliseerde getuigenissen van familieleden en beroemde collega's beleven we zijn hardnekkige speurtocht naar sluitende axioma's en zijn verblindende geloof in de wetenschap. Alles wat uitgevonden kan worden, moet ook gerealiseerd worden, vindt hij, inclusief de atoombom én MANIAC, de eerste computer, een hulpmiddel voor oorlogvoering.
Fast forward naar 2016, wanneer de wereldkampioen in het Chinese bordspel Go onverwacht verliest van de door artificiële intelligentie aangestuurde AlphaGo. Met die verwerkelijking van Von Neumanns waanzinnigste wensdroom houdt Labatut ons een angstaanj…Lees verder