Boek
Nederlands

Mijn vriendin Anne Frank

Hanneli Goslar (auteur), Dina Kraft (auteur)
Memoires van de Joods-Duitse Hannah Pick-Goslar (1928-2022), die in haar jeugd bevriend was met Anne Frank (1929-1945).
Titel
Mijn vriendin Anne Frank / Hannah Pick-Goslar
Auteur
Hanneli Goslar Dina Kraft
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My friend Anne Frank
Uitgever
Amsterdam: Lev, 2023
350 p.
ISBN
9789400516755 (paperback)

Besprekingen

De aangrijpende memoires van de Joods-Duitse Hannah Pick-Goslar (1928-2022), die bevriend was met Anne Frank. Hannahs familie vlucht in 1933 van nazi-Duitsland naar Amsterdam, waar Hannah bevriend raakt met Anne Frank. Zeven jaar lang zijn de vriendinnen onafscheidelijk, op school en thuis in de Rivierenbuurt. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en worden de twee op een dag zonder waarschuwing van elkaar gescheiden. Terwijl Hannah piekert over het lot van haar vriendin, krijgt haar eigen familie het ook steeds moeilijker. Ze worden opgepakt en komen in Bergen-Belsen terecht. Daar vindt Hannah haar vriendin terug. Anne is verzwakt en worstelt om te overleven, en Hannah riskeert haar eigen leven om haar vriendin te helpen. Dit boek schetst een intiem portret van hun bijzondere vriendschap. ‘Mijn vriendin Anne Frank’ is persoonlijk, beeldend en invoelend geschreven. Hannah Pick-Goslar werd in 1928 geboren in Berlijn. Ze overleefde de Tweede Wereldoorlog en emigreerde naar Is…Lees verder

Over Hanneli Goslar

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door WD VPV

Hannah Elisabeth (Hanneli) Pick-Goslar (Berlin-Tiergarten, 12 november 1928 – Jeruzalem, 28 oktober 2022) was een Duitse verpleegkundige die het bekendst is geworden vanwege haar hechte vriendschap met dagboekschrijfster Anne Frank. Zowel Goslar als Frank zat op de zesde Montessorischool en het Joods Lyceum in Amsterdam.

Leven

Hanneli Goslar was een kleindochter van Alfred Klee, die wordt beschouwd als een van de grondleggers van het zionisme in Duitsland. Haar vader, Hans Goslar, was hoofd van de persdienst van het Pruisische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Na de machtsovername door de nazi's emigreerde de familie naar Amsterdam. Daar leerde Goslar Anne Frank kennen en ging ze er naar dezelfde school. Als "Anne, Hanne en Sanne" vormde ze met Anne Frank en Sanne Ledermann in 1934 een bestevriendengroep.

In juni 1943 werd "Hanneli", zoals ze door Anne Frank in haar dagboek genoemd wordt, met haar vader (haar moeder w…Lees verder op Wikipedia