Boek
Nederlands

Skatespotting

Inez Van Loon (auteur)
+1
Skatespotting
×
Skatespotting Skatespotting
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Levi en zijn vrienden zijn echte skaters. Als ze in een verlaten houtzagerij een skatepark bouwen, blijkt daar van alles niet pluis te zijn. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Skateboarden
Titel
Skatespotting
Auteur
Inez Van Loon
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
144 p.
ISBN
9789044811575 (paperback)

Besprekingen

Inez van Loon brengt in Skatespotting een interessante schets van hoe vijf jongeren van 14 hun vakantietijd doorbrengen. Levi, Joep, Kath, Jim en Kees doen dat skatend en steeds op zoek naar avontuurlijke terreinen om hun kunstjes te vertonen. Er zijn heel wat mogelijkheden, maar ze worden steevast weggestuurd: overlast, niet geschikt, verboden. Zoals bv. het winkelcentrum, of de speelplaats van de school, die toch niet gebruikt wordt, maar het mag niet van de conciërge. Op een dag kraken ze een leegstaande zagerij in het dorp. Met wat ze daar vinden, knutselen ze een skatepiste en allerlei obstakels in mekaar. Wat ze doen, mag natuurlijk niet, maar het wordt oogluikend toegestaan en in de gaten gehouden door een zekere Fred, van wie achteraf blijkt dat hij leerkracht is. In de oude loods gebeurt blijkbaar iets ongeregelds. Ze pluizen dit 's nachts verder uit en zoeken, noodgedwongen en bang dat hun ze dan hun mooie terrein kwijt zullen zijn, hulp bij volwassenen.

Voor e…Lees verder
Levi en zijn vrienden (Joep, Kath, Kees en Jim) zijn skaters in hart en nieren. In hun dorp worden ze overal weggestuurd, nergens is er plaats om te skateboarden. Als ze een verlaten houtzagerij ontdekken, is dat dé plek om een overdekt skatepark te bouwen. Het vermoeden rijst dat er iets niets pluis is als blijkt dat een loodsdeur niet opengaat. Het begin van het verhaal geeft een inkijk in de zoektocht naar een skateplaats, de tweede helft - het ontdekken van een geheime loods - wordt uitgewerkt als een traditioneel speurdersverhaal. Eenvoudige zinsbouw/woordgebruik, behoudens onbekende skatetermen. Het onderwerp skaten is gericht op jongens/meisjes met interesse voor dit onderwerp. Het spreekt derhalve een specifieke groep jongeren aan, dat is ook de meerwaarde. Het kan hen mogelijk aanzetten tot lezen. Achterin een woordenlijst onder de noemer ’skaten voor dummies’. Op fictiegebied zijn er weinig skateboeken. Debuut van deze socioloog/kindercriminoloog, deels gebaseerd op eigen er…Lees verder