Boek
Nederlands

Switchflip

Inez Van Loon (auteur)
+1
Switchflip
×
Switchflip Switchflip
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Levi en zijn skatevrienden overleggen met de gemeente over een eigen skatebaan. Ook maken ze kennis met twee uit een asielzoekerscentrum gevluchte jongeren die ijverig leren skaten. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Skateboarden
Titel
Switchflip
Auteur
Inez Van Loon
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
160 p. : ill.
ISBN
9789044812398 (paperback)

Besprekingen

Inez van Loon schreef Switchflip voor de reeks 'Skatewise', waarin eerder ook Skatespotting verscheen. Zoals de flap laat vermoeden, richt dit jeugdboek zich vooral tot de skateliefhebber, en wie op dit domein nog een dummy zou zijn, vindt achteraan een lijst woordverklaringen van de termen die in het verhaal cursief zijn gedrukt. "Of je nou zelf skate of niet, dit boek voert je zo mee", lezen we achteraan en dat is niet overdreven: Switchflip is een spannend verhaal en een eigentijds avontuur voor twaalfplussers.
Het boek heeft de vaart van de skaters zelf en is opgedeeld in een twintigtal korte hoofdstukjes. Het jargon is even wennen, maar helpt de lezer wel om zich in te leven in het typische wereldje: de skaters balen, chillen, filmen elkaar en zetten het resultaat op Youtube, ze vinden alles cool of vet, dragen mutsen, geven elkaar high fives, maar bovenal kunnen ze niet zonder hun skatepark dat ze zelf hebben opgetrokken in een verlaten houtzagerij. Een w…Lees verder
Levi en zijn skatevrienden hebben een eigen skatebaan geknutseld in een leegstaande loods. Ze overleggen met de gemeente over een definitieve baan elders. Dankzij de vriendschap met dakloze Harry weten de vrienden aardig wat er zoal in de stad omgaat. Vriendin Kath - is het nou aan met haar of niet? - brengt twee uit het AZC gevluchte ama's mee, die ijverig leren skaten en zich voornemen, eenmaal weer thuis, ook zo'n baan te maken. Zelfs bij wedstrijden lijkt het skaterswereldje een vriendenclub, een enkeling daargelaten. Da's prettig voor hen, maar minder goed voor het verhaal. Bij gebrek aan echte, heftige conflictstof kabbelt het braafjes voort. Ook het taalgebruik is nogal 'gewoontjes', afgezien van het skatejargon, dat middels een woordenlijst achterin voor leken min of meer toegankelijk wordt. Vervolg op 'Skatespotting'*. Vanaf ca. 12 jaar.