Boek
Nederlands

Aria : passie, wraaklust en genade in de operawereld : roman

+1
Aria : passie, wraaklust en genade in de operawereld : roman
×
Aria : passie, wraaklust en genade in de operawereld : roman Aria : passie, wraaklust en genade in de operawereld : roman

Aria : passie, wraaklust en genade in de operawereld : roman

Genre:
Een mezzosopraan die terug probeert te keren in de operawereld na een slopende ziekte grijpt nét naast haar droomrol. Ze ontmoet echter wel een wereldberoemde zanger, met wie ze een kunstzinnige en zinnelijke weg bewandelt — maar hun relatie is niet zonder problemen.
Onderwerp
Liefde, Opera
Titel
Aria : passie, wraaklust en genade in de operawereld : roman
Auteur
Sylvia Broeckaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2023
235 p.
ISBN
9789464759969 (paperback)

Besprekingen

Orfeo ed Euridice, de soapopera

Operarecensente Sylvia Broeckaert vertelt op Klara aanstekelijk over opera. Nu ze debuteert met een roman over het operamilieu, is de vraag: kan ze ook een goed verhaal vertellen?

In Aria volgen we mezzospraan Sara, een mid-career die haar zangcarrière nieuw leven wil inblazen nadat ze borstkanker heeft overwonnen. Ze doet een gooi naar haar droomrol: Orpheus in Orfeo ed Euridice van Christoph Willibald Gluck. Die krijgt ze niet, maar ze leert na de auditie de wereldberoemde zwarte zanger Richard Brown kennen, die haar uitnodigt om bij hem privélessen te nemen. Het blijft niet bij onderricht en al gauw ontdekt ze ook zijn privévertrekken. Met zijn tips en tedere liefde stuwt hij haar tot grote hoogten.

Maar in de hyperconcurrentiële wereld die het muziektheater is, krijgt Sara af te rekenen met de samenzwering van een concullega die haar succes benijdt en met een gedumpte diva die haar het geluk niet gunt. Brown wordt dan weer geconfronteerd met racisme en krijgt ook nog eens de dood van zijn probleemdochter te verwerken. Dat breekt hem. Hij verbreekt elk contact met Sara. Wanneer hij in het ziekenhuis bel…Lees verder

Een meeslepende roman over passie, wraak en genade in de operawereld. Na een zware ziekte probeert mezzosopraan Sara haar plaats in de operawereld terug te winnen. Wanneer ze in Venetië auditie doet voor Orphée en Eurydice, grijpt ze net naast haar droomrol. Maar ze ontmoet ook de wereldberoemde zanger Richard Brown, met wie ze een even kunstzinnige als zinnelijke weg bewandelt. Hun relatie wordt bemoeilijkt door Richards terughoudendheid, en ook de terugkeer van Sara's ex-geliefde en de tussenkomst van een rivale gooien roet in het eten. Net als voor de mythische Orpheus lijkt de liefde voor Sara onbereikbaar te zijn. Is ook Sara gedoemd om de wereld alleen te trotseren, of vindt zij wel een uitweg? Vlot, zeer toegankelijk en met gevoel voor melodrama geschreven. Sylvia Broeckaert studeerde musicologie en daarna zang, o.m. aan de Scola Cantorum Basiliensis. Ze was korte tijd actief als zangeres in de wereld van de oude muziek.

Over Sylvia Broeckaert

Sylvia Broeckaert (Brugge, 16 juni 1962) is een Belgische programmamaakster en presentatrice bij VRT/ Klara.

Na het behalen van een licentie in de musicologie (R.U.G. 1985), studeerde ze ook zang aan het Conservatorium van Brussel en Gent en aan de Scola Cantorum Basiliensis (René Jacobs).

Ze was enkele jaren actief als zangeres in de oude muziekwereld (Pandora, Collegium Vocale Gent).

Vanaf 1992 begon zij als muzieksamenstelster te werken bij Radio 3, vanaf 1997 is zij er voltijds presentator-muzieksamensteller en maakte de overgang mee van Radio 3 naar Klara.

Momenteel maakt en presenteert zij het vocale programma Fidelio op zondagmiddag en Klara Live Opera op zaterdagavond. Ze recenseert operapremières voor Klara en is auteur van het boek Iedereen Opera (Borgerhoff&Lamberigts), verschenen in 2018 en van de roman Ammiraglio, uit het dagboek van een minnares (Uitgeverij Vrijdag), verschenen in 2021.

Naast haar radio-opdracht verzorgt …Lees verder op Wikipedia